توضیحات :
مدیریت مشارکتی ارتباطات و الگوهای ارتباطی در سازمان ها
این مقاله با فرمت wordو آماده پرینت می باشد
فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
فرایند ارتباطات
رسانه های ارتباطی ومیزان غنای آنها
موانع ارتباطات مؤثر بین فردی
ایجاد شبکه های ارتباطی موثر در سطح سازمان
شیوه های ارتباطی بین فرهنگی
ارتباطات فرهنگی دربافت های فرهنگی قوی –ضعیف
فرهنگ وفاصله زمان در ارتباطات
منابع
چکیده
این مقاله تلاش دارد تا باشناسائی موانع ساختاری و میان فردی ارتباطات سازمانی، راههای غلبه بر این موانع رامورد مطاله قرار دهد و شیوه های ارتباطی مؤثر در سازمان را پیشنهاد نماید. توضیحآنکه، انسان ها از بدو تولد می دانند که چگونه باید با محیط و واقعیت های پیرامونتعامل و ارتباط داشته باشند و از موقعیت هایی که تهدید کننده قدرت ، ارزشها وخواسته های آنان است دوری نموده و فرصت های جدید را خلق نمایند. این تجربه به انسانها می آموزد که در ارتباطات خود تا چه حد تهاجمی و تا چه اندازه تدافعی رفتارنمایند . اما اینک که سازمان ها به شدت اجتماعی شدهاند و جوامع متشکل از بنگاه هاو سازمان ها شدهاند، موانع ساختاری و میان فردی فراوانی ارتباطات سازمانی و ارسالمؤثر پیام را تهدید می کنند.
واژگان کلیدی:ارتباطات، الگوهایارتباطی، موانع ارتباطی، رسانه، ارتباطات فرهنگی، فضای شخصی.
مقدمه
در دنیای متحول امروز فرستنده پیام درپی آن است که ادراک مشترکی ازیک پیامبرای هرگیرنده پیامی به دست آورد. بنابراین هدف ارتباطات، دستیابی به اقدام هماهنگبین پیام دهنده وگیرنده پیام می باشد. این بدین معناست که مفهومی که از درون فردیبرخاسته است به میان دیگران راه یافته و توسط دیگران برداشت میشود. یعنی درواقعارتباطات، برخی ازمفاهیم وتفکرات ومعانی ویا به عبارت بهترپیام ها را به دیگرانتفهیم می کند. براین اساس ،ارتباطات را انتقال مفاهیم ویا انتقال نشانه هاونیزانتقال ویا تبادل پیامها می دانند (فرهنگی،6:1373).
منظور از ایجاد ارتباطاتمی تواند انجام اقدام های هماهنگ، مشارکت در اطلاعات و بیان احساسات و عواطف باشد. ارتباطات از عناصر اولیه مدیریت است. مدیران باید در سطوح مختلف با اشخاص، خواهزیردست، خواه بالا دست و یا همتراز خود ارتباط برقرار کنند. نحوه ارتباط مدیریت باکسانی که برای اوکارمی کنند، ممکن است مهمترین ضرورت باشد.
برخی از تعاریفارتباطات را می توان به شرح زیر برشمرد:
1ـ ارتباطات بیانگر فراگرد ایجاد معنیاست (دین،بانلود ،1962).
در این میان دو نکته نهفته است:
الف- ایجاد
ب- معنی
2ـ ارتباطات فراگرد تفهیم وتفاهم وتشریک مساعی است (نلسون و پیرسون،5:1983).
دراین تعریف سه نکته نهفته است:
الف- ارتباطات یک فراگرداست.
ب- ارتباطات تفهیم معناست.
ج- ارتباطات تشریک معناست.
3ـ ارتباطات بهگونه ای وسیع وگسترده تجارب مشترک تعریف شده است (فرهنگی،1373).
ارتباطات ازواژه لاتین کومیونِ برآمده که به معنای مشترک(عموم) است.
به طورکلی می توان چنینگفت که ارتباطات در بسیاری از فعالیت های سازمان وجود دارد و مهمتراینکه ارتباط،فرایندی است که فعالیت های فردی وگروهی ومراوده ها برای افزایش اثربخشی ازطریق آنهماهنگ می شود.
فرایند ارتباطات
ارتباطات به عنوان یک فرایند،شامل اطلاعاتی است که از طریق علائم و نشانه ها ارسال و یا دریافت می شود. ایناطلاعات شامل کلمات، حرکات غیرکلامی، نگرش ها و حالات می باشد. به عبارت ساده چنینگفته می شود که ارتباطات دربردارنده این است که" کی چه می گوید؟ به چه طریقی میگوید؟ برای چه کسی و با چه درجه ای از تأثیر پیام می فرستد "(اچ. لاسول ،194851-37).
مدل ساده شده ای ازفرایند ارتباطات درشکل آمده است.
به هرحال بایدگفته شودکه افراد اطلاعاتارسالی و دریافتی و اطلاعات رک و بی پرده(صریح) کمی را تبادل می کنند. این به دلیلآن پرده ادراکی ما می باشد.
ارتباطات بین شخصی(افراد) متضمن فرایندی است کهحداقل با چهارفاکتورتبیین می شود:
الف- احساس در مورد خود.
ب- احساس درمورددیگری.
ج- احساسات درمورد محتوای آن چیزی که باید مورد بحث قرارگیرد.
د- احساسات درمورد موضوعی که مورد توجه قرارمی گیرد.
این چهارعامل نیزبه عنوانپرده های ادراکی به شکل زیرمی تواند ترسیم گردد:
پرده های ادراکی نه تنها تحت تأثیر متغیرهای موقعیتی و آنی است،بلکه همچنین تحت تاثیر فرهنگ فردی، سیستم شخصی (ادراک ازخویشتن، عوامل شخصیتی،حالات، قدر و منزلت) و ساخت (بافت) سازمانی نیز می باشد. به عنوان مثال مدیری کهنسبت به خود احساس عدم امنیت می کند و یا نسبت به دریافت کننده پیام نگرش منفیدارد، پیامی کاملا ً متمایز از آن مدیری که اعتماد به نفس داشته و نسبت به گیرندهپیام اعتماد دارد، می فرستد.
مدیران وکارکنان می توانند اثربخشی و هدفمندی خودرا با انعکاس هوشیارانه پرده های ادراکی خود و با بهره گیری از فرایندی که در مدلاول آمده است بهبود بخشند. اعضای سازمانی چهارعامل زیر را می توانند به عنوان چکلیست عملی مورد استفاده قرار دهند:
چهارچوب ذهنی من چیست؟
دربارهُX(گیرنده یا فرستنده) اطلاعات چگونه فکرمی کنم(چه احساسی دارم)؟ تعصب ها
وموضعگیریهای من نسبت به او چیست؟
من دربارهُ محتوای خاص پیام چه فکرمی کنم(چه احساسیدارم)؟ تعصب ها وموضعگیری های من دراین مورد چیست؟
در بارهُ موضوع پیام چه فکرمی کنم؟
توجه به این نکته ضروری است که انتخاب رسانه ای که توسط آن پیام ها رادریافت یا ارسال می کنیم بر میزان و چگونگی ارتباطات تأثیر میگذارد.
- ۹۴/۱۰/۲۰